Udało mi się dwukrotnie scalić, a następnie podzielić. Najwyraźniej, przy scalaniu wątek Yanka zostaje wątkiem pierwotnym. Obawiam się, że kluczowa jest tu data utworzenia. Nowszy wątek dołącza się do starszego, nie odwrotnie. Mogę więc przywrócić tytuł w wątku Yanka i scalić, albo zmienić tytuł wątku Yanka np. na oświetlenie, doświetlanie czy coś w tym stylu.
Baśka, to scal te dwa wątki w jeden i będzie po problemie. Dla mnie nie ma to różnicy kto rozpocznie temat, Yanek czy ja. Jeżeli możesz, edytuj pierwszy post Yanka i dodaj tam "dwa słowa" wstępu o czym temat ma traktować. Dodatkowo możesz zmienić temat wątku na jeden z poniższych, zgodnie z Twoim pomysłem
Druga myśl jak ami błysnęła, to unikanie hasła "problemy" w temacie wątku. Lepiej określić konkretnie: oświetlenie obiektów w lesie; albo: światło w fotografii; światło a makro; zaś jako osobny temat: ostrość w fotografii makro.
Jeżeli tematy będą precyzyjnie określać zakres - będzie łatwiej potem wrócić do interesujących nas spraw.
Bardzo dobry pomysł. Osobiście podoba mi się tytuł "Światło w fotografii". Na tyle szeroki tytuł, że rozmowa będzie trwała dłużej i na tyle wąski, że łatwo będzie później odnaleźć taki temat pośród innych.
Moje założenie przy tworzeniu tematów foto było takie, aby poczekać z nimi do kuligu i tam przedyskutować. Życie pokazało, że potrzeba tematów fotograficznych nie chciała czekać
Na początek podzieliłem to na trzy główne kategorie, czyli sprzęt, technika wykonywania fotografii i obróbka komputerowa. Może faktycznie lepiej będzie utworzyć więcej tematów o "wąskiej specjalizacji", bo niewątpliwie łatwiej będzie znaleźć konkretne informacje.